Ko darīt ar neapēstām piparkūkām?

Ziemassvētki pagājuši, bet neapēstās piparkūkas palikušas vēl mājās? Svētku trauki ar kraukšķīgajiem ziemas cepumiem pilni, bet apēst vairs nav spēka? Tās pirktas veikalos, ceptas un rotātas mūsu bērnu rokām, saņemtas dāvanās no draugiem vai kolēģiem, bet kā ēdiens Jūs tās vairs neuzrunā? Tik nemetiet tās ārā! Ir tik daudz un dažādas iespējas, kā izmantot neapēstās piparkūkas arī pēc svētkiem!

Banketērijas šefpavāre Agita Burduna-Rudzāte iesaka neapēstās piparkūkas pielietot jaunās mājas receptēs, kuras radīs baudu izgaršot piparkūku garšu atkal un atkal!

Šefpavāres vismīļākās receptes ir:

  • Piparkūku siera kūka ar apelsīnu sukādēm
  • Piparkūku deserts ar vārīto krēmu, avenēm un valriekstiem
  • Piparkūku deserts ar karstvīnā novārītām plūmēm un maskarpones krēmu (kas, starp citu, ir lielisks veids, kā izmantot arī neizdzerto karstvīnu)
  • Piparkūku saldā rulete
  • Bet visgaršīgākā no visām receptēm ir PIPARKŪKU ZEMESRIEKSTU SIERA KŪKA AR SĀĻO KARAMELI, kuru pagatavot ir pavisam vienkārši un iegūtais rezultāts iepriecinās visus šīs kūkas baudītājus! 

NEPIECIEŠAMĀS SASTĀVDAĻAS:

Pamatnei:

  • Piparkūkas 200 gr.
  • Sviests 80 gr.
  • Brūnais cukurs 40 gr.

Masa:

  • Svaigais siers 600 gr.
  • Kartupeļu ciete 40 gr.
  • Pūdercukurs 175 gr.
  • Zemesriekstu sviests 200 gr. 
  • Vaniļas cukurs 15 gr.
  • Olas 3 gab.
  • Skābais krējums 100 gr. 

Karamelei : 

  • Cukurs 200 gr.
  • Sviests 90 gr.
  • Saldais krējums 100.
  • Sāls šķipsniņa 

PAGATAVOŠANA:

Piparkūkas sadrupina un samaisa ar izkausētu sviestu un brūno cukuru. *Var pievienot klāt kapātus zemesriekstus, kas bagātinās kūku.

Samaisīto masu vienmērīgi izklāj uz cepamā trauka pamatnes. *Vēlams 24 cm apaļas formas pamatne.

Pamatni cep 165 grādos – 10 min.

Kamēr tiek cepta pamatne, sagatavo masu.

Svaigo sieru liek putotājā, pievieno sākumā sausās sastāvdaļas un vienmērīgi puto.

Pa vienai pievieno katru olu atsevišķi un turpini putot.

Kad olas ieputojušās, pievieno zemesriekstu sviestu un skābo krējumu un puto līdz vienmērīgai masai.

Gatavo masu izklāj formā pa virsu piparkūku pamatnei, nogludina un liek krāsnī. Cep 150 grādos aptuveni 40 min.

Lai pagatavotu karameli, izkausē cukuru zelti brūnu.

Pievieno sviestu un kārtīgu to iemaisi.

Beigās pievieno saldo krējumu un šķipsniņu sāls.

Karameli pārliet kūkai vislabāk nākamajā dienā vai kad kūka ir kārtīgu atdzisusi un savilkusies!

 

Radiet svētku sajūtu arī pēc to nosvinēšanas! Svinam dzīvi un lai labi garšo!

Jūsu Banketērija!

 

 

Comments are closed.